it wiid it wiid it wiid it wiid Aanbiedingen it wiid boeken it wiid

Activiteitsplanner -Detailweergave-

Titel Yiddish Waves Festival
Begin 1 Maart 2018 Donderdag   (Volledige dag)
Einde 4 Maart 2018 Zondag  
Plaats Leeuwarden
Omschrijving Bolleboos, gabber, mesjogge of kapsones: de Nederlandse taal zit tjokvol Jiddische woorden. Dat is niet zo gek, want de Jiddische cultuur is één die zich bij uitstek huisvest in andere culturen. Yiddish Waves gaat hierover. Heymishkeyt -Jiddisch voor ‘thuisgevoel’- is het thema van dit programma vol multiculturele uitspattingen. Arabische muzikanten ontmoeten Friese dichters. Klezmer meets Chaabi!

Gastvrijheid, leren, ontmoeten en verbinden. Dat is wat Yiddish Waves wil laten zien in muziek, theater, workshops, wandelingen, films en exposities. Met de Jiddische gedachtengoed als bouwsteen nodigt Yiddish Waves uit tot ontmoetingen tussen mensen afkomstig uit de vele culturen die Leeuwarden rijk is.

Festival
Het meerdaagse Yiddish Waves Festival vindt plaats op verschillende plekken in en rond het oude joodse stadsgedeelte van Leeuwarden. Rondwandelingen leiden deze dagen langs bijzondere plekken in het voormalige joodse stadsgedeelte, waar je concerten nat (inter)nationale artiesten ontdekt. Het festival is tevens het startpunt van een bijzonder muzikaal project, waarbij Jiddische muziek wordt gecombineerd met Arabische klanken. Een zoektocht naar verbinding, identiteit en een nieuw harmonisch universum.

Lernen en simche
Yiddish Waves werkt samen met het Friese Comité 4 en 5 mei bij de officiële herdenking en er zal een aantal projecten te zien en horen zijn op het Friese Befrijdingsfestival. Op deze manier slaat Yiddish Waves stil bij de joodse geschiedenis van Leeuwarden, zoals in zoveel Europese steden bestaat, en viert het op 5 mei de nieuw gevonden vrijheid en diversiteit.

As she sings
Tot slot werkt Yiddish Waves samen met Explore the North en de Bulgaarse stad Plovdiv, die in 2019 Culturele Hoofdstad is. Tijdens Explore the North zal het concert ‘As she sings’ te horen zijn: vier vrouwen uit de Friese, Jiddische, Bulgaarse en Roma cultuur, één verhaal, één podium, voorafgegaan door werklab’s waarbij het publiek kennis kan maken met de artiesten en hun culturen.