it wiid it wiid it wiid it wiid Aanbiedingen it wiid boeken it wiid

Activiteitsplanner -Detailweergave-

Titel Dada in Dr8888
Begin 28 Januari 2018 Zondag   (Volledige dag)
Einde 8 April 2018 Zondag  
Plaats Drachten
Omschrijving Wil je iets verrassends ontdekken? Iets geks, frappants en kleurrijks? Zet Drachten dan op je lijstje in 2018. De stad waar de Dada-beweging in 1916 werd opgericht en waar in 1917 het eerste manifest van De Stijl én kunstenaarsvereniging De Ploeg verscheen. Genoeg redenen voor feest dus: in 2018 vieren Museum Dr8888 en het Van Doesburg-Rinsemahuis op vele verschillende manieren die erfenis van Dada en De Stijl.

Ooit was Drachten hét kloppend hart van kunststromingen als Dada en De Stijl. De Friese schoenmakers Thijs en Evert Rinsema, maar ook grote kunstenaars als Theo van Doesburg en Kurt Schwitters kozen honderd jaar geleden Drachten als dé plek om hun kunst te maken.

Modernisme in Fryslân
Museum Dr8888 laat zien hoe deze kunststromingen van betekenis waren voor het modernisme in Fryslân. Hoe leven ze voort in de huidige tijd? En wat betekent De Stijl voor innovatie en design? Vier boeiende tentoonstellingen over het unieke verhaal van Drachten en de invloed op kunstenaars en hun artistieke productie na de Tweede Wereldoorlog.

Buiten zijn muren treden
Drachten omarmt haar geschiedenis in 2018 met een revolutie in kleur. Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van De Stijl en Dada. Daarbij werkt het museum samen met andere (culturele) partners, ondernemers en inwoners van Drachten om van hun woonplaats de kleurigste stad in Nederland te maken.

Activiteiten
In de straten van Drachten is bijvoorbeeld een Dada Poëzieroute te volgen, er wordt een Dada modeshow georganiseerd en er verschijnen reusachtige Stijlmeubels op de pleinen. Ook in etalages, in buurten en in stegen kom je prachtige hedendaagse uitingen tegen van Dada en De Stijl. Dus in 2018 kies je voor Drachten: Stad in Stijl!