it wiid it wiid it wiid it wiid Aanbiedingen it wiid boeken it wiid

Activiteitsplanner -Detailweergave-

Titel Koloniën van Weldadigheid
Begin 1 Januari 2018 Maandag   (Volledige dag)
Einde 1 Januari 2019 Dinsdag  
Plaats Grensregio Friesland - Drenthe
Omschrijving Het is 1818 en er heerst armoede in Nederland. Generaal Johannes van den Bosch wil met zogenoemde landbouw proefkoloniën het tij keren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt het tweehonderdjarig bestaan van zijn Maatschappij van Weldadigheid gevierd. Onder meer met de beeldende kunstmanifestatie ‘IntoNature’ en het muziektheater ‘Welstaat’.

Generaal Van den Bosch geloofde in het Verlichtingsideaal: de mens kan zichzelf verheffen door de wereld en de natuur naar zijn hand te zetten. Hij wilde arme gezinnen een beter leven geven en liet ze naar Drenthe verhuizen, waar ze in een kolonie de woeste Drentse grond moesten bewerken.

Grensregio
Vier van de zeven Koloniën van Weldadigheid ontstonden in de grensregio van Fryslân en Drenthe, in de buurt van Frederiksoord. De monumentale gebouwen van de Koloniën en de omringende natuur van het Drents-Friese Wold vormen het decor voor de culturele programma’s van 2018.

Muziektheater Welstaat
In het muziektheater ‘Welstaat’ wordt de verbinding gelegd tussen tweehonderd jaar geleden en nu. Tussen de utopische gedachte om met de koloniën armoede uit te roeien en de weerbarstige realiteit van vandaag, waarin armoede nog steeds volop bestaat. Beeldend theater en diverse muziekstijlen voeren het publiek mee door de Koloniën, richting een bijzonder slotspektakel. ‘Welstaat’ wordt in september uitgevoerd door het Kameroperahuis.

Internationale expositie IntoNature
Daarnaast wordt in het Koloniëngebied de expositie ‘IntoNature’ gehouden. Bezoekers volgen een route met werken van internationaal aansprekende kunstenaars als Katie Paterson, Edward Clysdale Thomson, Herve Youmbi, Susan Philipsz, Heather en Ivan Morison, Sarah van Sonsbeeck, Anne Geene en Roderick Hietbrink.

Locaties
De expositie kent drie locaties: het Holtingerveld, één van de donkerste plaatsen van Nederland, de kolonie in Frederiksoord en de voormalige Tuinbouwschool, één van de eerste stukken ‘overdekte natuur’ ter wereld. Samen laten de locaties de spanning zien tussen natuur en cultuur, donker en licht, beheersing en vrijheid.