it wiid it wiid it wiid it wiid Aanbiedingen it wiid boeken it wiid

Activiteitsplanner -Detailweergave-

Titel De Ploeg - 100 jaar avant-garde in Groningen
Begin 26 Mei 2018 Zaterdag   11:00
Einde 4 November 2018 Zondag   17:00
Plaats Groningen
Omschrijving Een eeuw oud en altijd nog springlevend. In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtte. Om dat te vieren zijn ze onderdeel van het hoofdprogramma van de Culturele Hoofdstad van Europa met een tentoonstelling, muziekvoorstellingen, wandelroutes en andere activiteiten.

De Ploeg
Aan het begin van de 20ste eeuw wordt gestreden in het Groninger kunstenaarsland. Oud en nieuw maken zich los van elkaar. De ‘jonge wilden’ werden ze wel genoemd. Met de oprichting van De Ploeg wilde deze groep jonge kunstenaars duidelijk maken dat er iets moet veranderen. Het kunstlandschap in Groningen moet worden omgeploegd.

Tentoonstelling
Het middelpunt van 100 jaar De Ploeg vindt plaats in het Groninger Museum. Hier is in 2018 de tentoonstelling ‘Avant-garde. De Ploeg 1918-1928’ te zien. Schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden als Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink zijn te zien.

Contrast
Om het contrast met werken van tijdgenoten en niet-Ploegleden te tonen, zullen ook kunstwerken van onder andere Jozef Israëls en Otto Eerelman worden tentoongesteld. Daarnaast is in de tentoonstelling werk te zien van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh; kunstenaars die grote invloed hadden op de ontwikkeling van Ploegleden.

Symposia, voorstellingen en wandelroutes
Naast de tentoonstelling organiseert Stichting 100 jaar De Ploeg verschillende activiteiten in de stad en provincie Groningen. Denk aan symposia, muziekvoorstellingen en wandelroutes.

Museumeiland 1
9711 ME Groningen