it wiid it wiid it wiid it wiid Aanbiedingen it wiid boeken it wiid

Activiteitsplanner -Detailweergave-

Titel Vrouwenwandeling
Begin 16 Maart 2019 Zaterdag   13:30
Einde 16 Maart 2019 Zaterdag   15:00
Plaats Leeuwarden
Omschrijving Wandelen met een gids langs sporen van vermaarde Leeuwarder vrouwen. De tour is ook mogelijk op aanvraag. Activiteit mede ter gelegenheid van Internationale Vrouwenweek.

Leeuwarden kent een rijke vrouwengeschiedenis. Toen in de 16e eeuw Leeuwarden zich ontwikkelde tot het handelscentrum van Friesland, hadden vrouwen daar al een duidelijke rol in. Leeuwarder vrouwen waren vrijgevochten vrouwen, die als uitbater van logementen, als vrouw van plezier, als marktvrouw hun ‘mannetje' stonden en in rijkere kringen als mecenas iets in de melk te brokkelen hadden. Bovendien woonden er bijna twee eeuwen lang (tot het overlijden van Maria Louise van Hessen-Kassel in 1765) prinsessen in Leeuwarden.

In 1878 timmerde Leeuwarden aan de weg met de tentoonstelling van Nijverheid en Kunst door vrouwen vervaardigd. De tentoonstelling werd gehouden in de Manege aan de Arendstuin. In politiek opzicht stond Leeuwarden reeds vroeg als ‘rood' bekend vanwege de socialistische koers van het stadsbestuur. De tweede helft van de negentiende eeuw heeft een aantal zeer geëngageerde dames voortgebracht, die een voortrekkersrol speelden in de vrouwenbeweging. Ook had Leeuwarden de eerste vrouwelijke archivaris en eerste vrouwelijke wethouder in het land.

Bekende schilderessen kende Leeuwarden eveneens met Margaretha de Heer (ca. 1600-1660) en Wilhelmina van Idsinga (1788-1819). De meest beroemde vrouw ter wereld is natuurlijk Mata Hari, in 1876 in Leeuwarden geboren als Margaretha Geertruida Zelle. Verder zijn ook Cisca Dresselhuys, Emmy Verhey, Tjitske Reidinga, Rudy Wester en Annejet van der Zijl geboren in Leeuwarden.

De wandeling start bij het HCL en eindigt bij de VVV. Opgave vooraf aanbevolen (via historischcentrum@leeuwarden.nl of 058-2332350). Organisatie: HCL i.s.m. VVV.