Skip to main content
natuur- en watersportparadijs Eernewoude
Bungalow advies op maat: 038-3856300 | | |

Vaarroutes

Vaarroutes
Vaarroute 1 langs de molen

Vaarroute 1 langs de molen, vaartijd ongeveer 1,5 à 2 uur

Mooie route door de Alde Feanen. Bij hotel Princenhof ga je rechtsaf, een eerste stop om even bij het terras aan te leggen kan natuurlijk uiteraard ook. Je vaart richting Wartena. Na een kwartier varen sla je bij de boerderij/molentje aan de linkerkant linksaf. Je vaart de Saiterpetten in. Vervolgens vaar je het hele meer over en houdt uiteindelijk links aan.

Vaarroute 2: Dagtocht of middagtocht naar Grou

Vaarroute 2: Dagtocht of middagtocht naar Grou

Vaartijd middag-dag afhankelijk van het aantal stops. Heb je iets meer de tijd en wil je een middag of dag onderweg zijn dan is dit een ideale trip voor jullie. De route begint zoals bij vaarroute 1. Bij hotel Princenhof, gelegen aan het eind van het dorp Eernewoude, ga je stuurboord uit/rechtsaf, richting Wartena. Na 15 minuten varen, ga je bij de boederij/molentje aan de linkerkant, linksaf, bakboord uit.

Vaarroute 3 Alde Feanen

Vaarroute 3 Alde Feanen vaartijd van 1,5 uur tot zo lang als je wilt

Dwalen door de Alde Feanen. Je kan bijna niet verdwalen, uiteindelijk kom je altijd weer op een herkenbaar punt uit. Gooi het anker even uit om lekker te zwemmen, ga kijken bij één van de vogelhutten. Laat de kinderen lekker sturen, wel onder begeleiding uiteraard, en laat ze varen als de jongens van de Kameleon. Geniet van de rust en natuur. Ga niet aan de wal daar waar het niet is toegestaan. Ook leuk om op een zomeravond te genieten van de ondergaande zon en de lekkere warme temperatuur en in de schemering weer terug te varen naar het bungalowpark.

Varen op de Alde Feanen

Varen op de Alde Feanen

Zeilen, kanovaren, een fluisterbootje huren of met een rondvaartboot mee: er zijn legio mogelijkheden om De Alde Feanen vanaf het water te leren kennen. De maximale vaarsnelheid is 6 km/uur. Aanleggen in het riet is niet toegestaan; er zijn voldoende gratis aanlegplaatsen van de Marrekrite. Bij het Bezoekerscentrum is de Wandel- en kanoroute Jan Durkspolder (13 km) verkrijgbaar. Het Toeristenbureau in Earnewâld heeft informatie over het huren van kano’s of boten en rondvaarttochten. Het is ook mogelijk met een natuurgids op pad te gaan via NP de Alde Feanen.

Vaarrondje langs Jirnsum, Terherne, Akkrum en Grou

Vaarrondje langs Jirnsum, Terherne, Akkrum en Grou

In deze route waant u zich in de wereld van de Kameleon met een bezoek aan het kameleondorp Terherne. Vanaf Jirnsum vaart u richting Terherne, verder richting het noorden over het Kruiswater naar Akkrum. Via Akkrum weer naar de haven in Grou.

Boottocht op zonne-energie

Boottocht op zonne-energie

Verreweg het grootste deel van Nationaal Park De Alde Feanen is alleen over water bereikbaar. Een echt vaargebied dus. It Fryske Gea beschikt over de excursieboot de Blaustirns die op zonne-energie vaart en vrijwel geruisloos is. Vanaf het bovendek heeft u een prachtig uitzicht. Een vaartocht langs moerasbossen, rietlanden, zomerpolders en petgaten geeft u een uitstekend beeld van dit mooie natuurgebied! De laatste jaren laat de imposante zeearend zich ook regelmatig zien.

Opening polderhoofdkanaal

Opening polderhoofdkanaal

Op 1 juli heeft de (her)opening plaatsgevonden van het polderhoofdkanaal. Deze nieuwe vaarweg, beginnend na het pontje van Ie Sicht aan de zijde van De Veenhoop met een sluisje, gaat via Nij beets, naar de Nije Vaart.

Winterrust

Winterrust

De vaarroutes maar ook de wandelroutes zijn van begin maart tot eind oktober toegankelijk, daarbuiten niet vanwege het broedseizoen en dus niet te varen op de Grutte Krite, de Saiterpetten, het Neeltsje Muoisgat, de Ielterm en de Ald Headamsleat. De vele pleisterende watervogels hebben hun rust in die periode hard nodig. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV, vaarkaarten ook bij vele (watersport)ondernemers in de provincie. Uiteraard liggen de vaarkaarten ook in de bungalow met sloep.

Vaarrondje langs Eernewoude

Vaarrondje langs Eernewoude

Nog een vaartocht die start vanaf Grou langs de Alde Feanen, Eernewoude, Nij Beets, de Deelen en via Akkrum-Nes weer terug naar Grou. Duur is ongeveer 10 uur en de tocht is 53 km lang. De route gaat via het natuurgebied de Alde Feanen, populair onder watersporters, naar Eernewoude en Nij Beets. Verder via het turfwinningsgebied De Deelen weer naar het vertrekpunt. Bekijk ook eens andere toeristische vaarroutes. Delen van de route of de gehele route van de nummers 2, 3, 4 en 5 kunt u maken vanuit Eernewoude, ook kunt u delen van deze routes varen al gelang uw keuze. Maar ook ook een dagtocht naar Sneek of Leeuwarden maar bijvoorbeeld ook een middagtocht naar Grou of Warten is aan te bevelen. Zo kunt u zelf kiezen of u een korte of lange dagtocht wil maken. In de bungalows vindt u ook het boekje 10 routes door Friesland zodat u de meeste een keer kunt proberen!

Dagtocht Friesland

Dagtocht Friesland, startpunt Grou

Deze tocht van zo`n 7 uur en 51 km vanuit Grou gaat over vaarten en meren richting Drachten en via Bergum en Warga weer terug richting Grou. Onderweg komt u diverse mooie meren tegen o.a. de Leijen, het Bergumermeer en het kleinere Oostermeer. Na het Bergumermeer wordt het Prinses Margrietkanaal gevolgd langs Bergum en via Warga vaart u weer terug naar Grou. Onderweg is er van alles te zien en te beleven, van museums bezoeken tot een tussenstop maken bij de diverse authentieke dorpjes aan het water.

Contactgegevens

Bungalowpark It Wiid
Koaidyk 8
9264 TP Eernewoude
Tel. (038) 38 56 300
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.